15 aprilie 2009

Întrebare: Ce este fericirea? (need help)



Aseară n-am putut să adorm prea uşor... m-am tot foit pe o parte şi pe cealaltă. Cu toate astea, mă simţeam destul de bine... parcă-mi vedeam colţul buzelor uşor ridicat. M-am ridicat brusc şi m-am gândit că n-ar strica să-mi arunc privirea în dicţionar... să văd ce definiţie au găsit "prea luminaţii" din cadrul Academiei... pentru banalul termen *fericire*.
So...
FERICÍRE, fericiri, s.f. 1) Stare de mulţumire sufletească deplină. 2) Stare de satisfacţie deplină.
Scurt şi la obiect... fără prea mare polologhie...doar că esenţa se învârte în jurul cuvântului "deplină".
Hmmm... e destul de ambiguu... cum poţi oare să calculezi sau să măsori acest "deplin"? Cum oare poţi să-ţi dai seama că ai atins "apogeul deplinului" ? Mă tot gândesc că poate au inventat şi eu nu ştiu vreun ¤fericirometru¤ care funcţionează pe acelaşi sistem ca termometrul şi barometrul numai că în loc de mercur are sânge, care atunci când ajunge la o temperatură destul de ridicată te avertizează că scopul e atins : te aflii într-o stare de mulţumire sufletească deplină! ...Parcă suntem roboţi... WAKE UP PEOPLE!
E ca şi cum... starea de fericire ar fi o nevoie fiziologică precum foamea, setea, somnul şi aşa mai departe, de parcă te poţi opri din gustat şi să-ţi continui porţia mai târziu... Fericirea e acum! aici! Nu cred că există om care să se fi săturat vreodată de bine sau de această stare de "mulţumire sufletească"... poate doar... masochiştii, dar până şi ei au fericirea lor.
Aşadar... cred că definiţia asta nu e altceva decât o lingură de gem aruncată aşa in grabă pe o felie de pâine... dar c'est la vie!
Într-adevăr... fericirea e simplă şi extrem de subiectivă. Este de greu să îi găsim o definiţie standard... pentru că, în ciuda faptului că suntem oameni... şi avem aceleaşi sentimente, modul în care le percepem şi le aprofundăm este total diferit.
N-am să presupun ce înseamnă fericirea pentru ceilalţi... ci am să vă spun ce înteleg eu prin aceste 8 litere F E R I C I R E!
Când mă gândesc la fericire, mă gândesc la NIMIC... Mereu am avut surpriza să descopăr că toate lucrurile care-mi oferă această "stare de mulţumire sufletească deplină" apar ...o să râdeţi... dar din Nimic! Satisfacţie deplină am atunci când iau un examen... dar asta nu înseamnă că sunt fericită...
Zâmbesc... ce stupid, numai vorbind despre fericire, deja mă simt extraordinar de bine... Puteţi încerca şi voi... gândiţi-vă de unde apare fericirea voastră... şi apoi... spune-ţi-mi şi mie, poate aşa o să putem da o altă definiţie ... una mai zemoasă, nu atât de uscată şi râncedă!

Pentru mine:

Fericirea e ... simplă.
miros şi gust.
culoare şi zgomot.
faţa alintată de soare.
vântul ascuns printre şuviţe.
nisipul mângâiat de tălpile goale.
o îmbrăţişare răsplătită cu un zâmbet.
în toate lucrurile pe care iubeşti să le faci ori să le priveşti.
Pentru voi : ?

4 comentarii:

Nico spunea...

Fericirea-i un lucru marunt
E o aripa care vibreaza
Fericirea-i un lucru mic
Un pitic, ce danseaza.

http://www.versuri.ro/versuri/ikef_tapinarii+sunt+fericit.html

DCTiron spunea...

Fericirea mea e El, cu zâmbete, lacrimi, certuri, săruturi, îmbrăţişări, cu părţi bune şi părţi rele, fericirea nu e doar mulţumire sufletească "deplină" sau satisfacţie "deplină", e prea simplist să o defineşti aşa.

Fericirea se împleteşte din lucruri mici, dintr-o mică izbândă asupra ta, dintr-o mică reuşită personală, fericirea e tot ceea ce ne umple viaţa, cu tot cu părţile rele, pentru că dacă nu ar exista şi acelea, nu am aprecia cu adevărat binele.

ramai treaz spunea...

eu vad feicirea ca pe o stare care vine din interiorul tau atunci cand esti multumit cu ce ai, cand nu ai regrete si cand ai un scop in viata, traiesti ptr ceva anume.

Daniel spunea...

pe scurt..."fericirea e momentul in care intri in camera si o vezi ca se i lumineaza ochii, chipul, si sti ca asta se intampla doar pt tine...si ca nimeni, niciodata nu va putea sa o faca sa lumineze asa...fericirea e cand o simti langa tine in somn si visezi ca o salvezi de camioane albastre in timp ce iti curg balele pe umarul ei...fericire e cand scrii ceva si sti ca zambeste citind fraza de mai devreme...si sti ca din momentul asta orice se poate intampla rau, si vrei sa mori, acolo, acum...doar sa ramana ce simti si ce simte undeva in inimile voastre"